Tips bij schulden: zo pak je je schulden aan!

Heb jij rekeningen liggen die nog betaalt moeten worden of achterstallige betalingen? Deze tips bij schulden helpen je om je schulden aan te pakken.

Tips bij schulden: waarom schulden aanpakken?

Als er één ding is waar alle geldgoeroe’s het over eens zijn, dan is het wel dat schulden duur zijn. Kortom: je kunt deze het beste zo snel mogelijk aanpakken om te voorkomen dat de situatie van kwaad tot erger gaat en je je salaris alleen nog maar besteed aan rente en aflossingen van je openstaande leningen. Natuurlijk spreek je niet altijd van schulden, het kan ook gaan om een tijdelijke betalingsachterstand. Wat de situatie ook is, als jij moeite hebt met het afbetalen van je leningen, is het belangrijk om er de eerste prioriteit van te maken om ze aan te pakken.

Tips bij schulden

De eerste stap bij schulden is natuurlijk om na te gaan hoeveel schulden je hebt, bij welke kredietverstrekkers, wat de kosten zijn en wat er nog open staat. Ga ook na of jij al aanmaningen hebt gehad en of er eventueel afspraken gemaakt zijn. De volgende stap is om je financiën te ordenen: hoeveel gaat eruit en hoeveel geld komt er binnen. Kun je ergens op besparen? Onderstaande tips kunnen daar wellicht bij helpen.

Tips bij schulden: sluit verzekeringen over

Als Nederlander heb je vele verzekeringen: natuurlijk de verplichte zorgverzekering, maar ook hebben de meeste mensen een autoverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering en vele meer. De kans is groot dat je teveel betaalt. Ga daarom na of jij je verzekeringen kunt oversluiten naar een andere aanbieder, je abonnement kunt verlengen voor een gunstige prijs of misschien de verzekering zelfs kunt opzeggen. Het is natuurlijk onnodig om dubbel verzekerd te zijn.

Tips bij schulden: zeg je abonnementen op

Nog zo’n kostenpost die vaak ongemerkt veel geld kost: abonnementen. Denk aan sportschoolabonnementen waar je geen gebruik van maakt, abonnementen op kranten of tijdschriften (kijk eens bij de bieb of lees de krant online), maar ook groentepakketten en vergelijkbaar. Vaak onnodig en heel duur.

Tips bij schulden: hanteer een budget

Misschien nogal voor de hand liggend, maar een budget is heel belangrijk als je schulden wilt aanpakken. Maak een uitgebreide berekening voor je wekelijkse (boodschappen)budget, door op een rijtje te zetten wat je iedere week nog hebt om jezelf of je gezin te onderhouden. Tel alle prijzen bij elkaar op en je hebt een boodschappenbudget. Ga na of dit bedrag ook echt past binnen je budget. Zo niet, dan is het tijd om te kijken wat je eventueel kunt schappen omwille van kostenbesparing. Vind je het moeilijk om je aan je budget te houden bij het boodschappen doen? Zorg dan dat je vooraf goed gegeten hebt, neem een boodschappenlijstje mee waar je niet vanaf wijkt en neem het geld dat je te besteden hebt contant mee.

Tips bij schulden: leen nooit als het niet nodig is

Zoals de reclames duidelijk maken: geld lenen kost geld. Het is dus niet heel verstandig om te lenen wanneer niet noodzakelijk is. Uiteindelijk zit je altijd met hoge maandlasten en heb je spullen in huis die je je eigenlijk niet kan veroorloven. Het afbetalen van de leningen gaat dan moeizaam en levert vaak problemen omdat het zo’n beslag legt op je budget. Leen dus niet zomaar, omdat je iets graag wilt hebben. Kies er altijd voor om te sparen en geld opzij te zetten zodat je een bepaalde aankoop kunt doen. Een financiële buffer helpt je om onverwachte en noodzakelijke uitgaven op te vangen. Kijk of er goedkopere alternatieven zijn, zoals tweedehands opties bijvoorbeeld.

Tips bij schulden: leen alleen voor je woning

De enige situatie waarin een lening geen ramp is, is het afsluiten van een hypotheek. Nu de huizenmarkt weer aantrekt en de rente extreem laag is, is het een gunstige tijd om een huis te kopen. Je investeert in een woning die (hopelijk) in de toekomst meer waard wordt. Bovendien brengt een hypotheek je iedere maand een stukje dichter bij het bezitten van je eigen woning, terwijl huren weggegooid geld is. Een belangrijke afweging dus om te maken. Wel is het verstandig om niet te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, want dan is kopen bijna hetzelfde als huren, maar dan met heel veel risico.

Heb jij nog tips bij schulden?