Redenen om geen geld te lenen

Geen geld lenen is vaak de verstandige optie. Waarom dat zo is lees je in dit artikel over redenen om geen geld te lenen!

Redenen om geen geld te lenen

Hoewel geld lenen verantwoordelijkheid met zich meebrengt en in de toekomst beslag legt op een deel van je budget, sluiten er dagelijks vele mensen een lening af. In sommige gevallen is dat noodzakelijk, maar als lenen vermeden kan worden is dat vaak beter. Zo voorkom je dat je je vastlegt en verplichtingen aangaat waar je in de toekomst wellicht niet aan kunt voldoen. Hieronder geven we enkele redenen om geen geld te lenen:

1. Je moet altijd terugbetalen
Houd er rekening mee dat wanneer je een lening afsluit, je deze ook zult moeten terugbetalen. Het maakt niet uit of het gaat om een onderhandse lening of een lening bij de bank. Zie het als geld lenen van je toekomstige zelf: later moet je dit geld terugbetalen, omdat je het nu wilt gebruiken. Zelfs al is er geen sprake van rente. Houd er rekening mee dat je je op deze manier vastlegt wanneer je een lening afsluit.

2. Je betaalt meer
In de meeste gevallen gaat het niet om een rentevrije lening. Niet voor niets hoor je overal de leus “geld lenen kost geld”. Zelfs als er in het begin sprake is van een rentevrije periode, kan het zijn dat je dit later alsnog betaalt in de vorm van een hoge rente. Of wellicht valt het onder de noemer ‘transactiekosten’ of ‘administratiekosten’. Lees dus goed de kleine lettertjes en bedenk dat als je het bedrag op je rekening zou hebben staan, je hier rente over zou ontvangen. Op die manier kost geld lenen je dubbel.

3. Kies voor sparen
Sparen voor een bepaalde aankoop die je wilt doen is altijd beter. Niet alleen ontloop je rentekosten op een lening, ook ontvang je rente over het bedrag op je spaarrekening. Nu is dit op het moment niet om over naar huis te schrijven, maar desondanks houd je je geld bij je en geef je geen geld uit dat je niet hebt. Iedere maand een klein bedrag opzij zetten om een aankoop te kunnen doen is heel verstandig en doordacht en voorkomt geldproblemen op de lange termijn.

4. Lenen is meer dan alleen een lening afsluiten
Uit onderzoek bleek dat een groot deel van de mensen aangeeft niet te lenen, terwijl zij in feite wel een (vorm van een) lening afnemen. Zo beseffen veel mensen niet dat aankopen op afbetaling, een telefoonabonnement inclusief toestel of aankopen doen met een creditcard ook lenen is, én dus ook geld kost. Wees je hiervan bewust en betaal niet teveel!

5. Stel jezelf vragen
Voordat je besluit een lening af te sluiten voor die mooie auto, de nieuwste iPhone of een hypotheek is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen en de kosten die dit met zich mee gaat brengen. Immers leg je jezelf vast, waardoor reizen bijvoorbeeld niet meer tot de opties behoort. Het kan heel handig zijn om gebruik te maken van de Risicometer Leningen van het Nibud en te bekijken wat het aangaan van een betalingsverplichting in de toekomst voor jou zal betekenen. Zo maak je bewust de keuze om wel of niet te lenen.

In welke situatie kies jij ervoor om te lenen of juist geen geld te lenen? Ben jij je bewust van verschillende soorten leningen die je afsluit zonder dat dit als lening wordt bestempeld? Of heb jij ervaring met de lasten die een lening met zich meebrengt? Deel jouw ervaring!