In 7 stappen je droombaan vinden

Ben jij tijdelijk werkloos of gewoon op zoek naar een nieuwe uitdaging? Je kunt in 7 stappen je droombaan vinden!

Je droombaan vinden

Sta jij elke dag met plezier op om naar je werk te gaan? Of kun je je draai maar niet vinden en zit je zelfs thuis met een burn-out? Als je niet weet wat je leuk vindt, is het vinden van de ideale baan moeilijk. Maar als je wel weet wat je energie geeft en wat voor soort baan bij je past, is het tijd om er werk van te maken, letterlijk! Met deze tips kom jij een stapje dichter bij je droombaan.

Tips voor je droombaan vinden

Deze praktische tips helpen je op weg om te bepalen wat je droombaan is en hier actief naartoe te werken.

– Hoe belangrijk is het voor je op dit moment om je droombaan te vinden?
In wat voor situatie bevind jij je momenteel? Heb je geldnood, ben je overspannen of verveel je je op je werk? Het is belangrijk dat je een goede motivatie hebt om een nieuwe baan te vinden, los van puur voor het geld. Vraag jezelf af of je het werk dat je nu doet de komende tien jaar zou kunnen doen. Alleen met positieve energie zul je positieve resultaten behalen.

– Waar ben je goed in?
Vraag je af waar je goed in bent. Waar ligt je passie, waar krijg je energie van? Dit is hetgene waar je je werk van moet maken. Dat betekent niet per se dat je voor jezelf hoeft te beginnen, maar helpt je wel om de goede richting op te denken. Werken vanuit je passie en talent geeft namelijk het meeste voldoening. Een goede opdracht is om op te schrijven waar jouw talenten liggen en wat je graag doet. Ook kun je tips vragen aan mensen om je heen.

– Schrijf op waar jouw ideale baan aan voldoet
Wat is belangrijk voor jou in een baan? Wil je zelfstandig werken, in een team werken? Ambieer je een management functie of juist niet? Is vrijheid voor jou belangrijk? Wil je fulltime of juist parttime werken? Schrijf alles uit en stel prioriteiten om te bepalen aan welke eisen de baan zeker moet voldoen, en wat bijzaak is.

– De voorbereiding
Door uit te schrijven wat je wilt, zul je ontdekken dat je misschien nog bepaalde stappen moet zetten: een cursus of opleiding, het ontwikkelen van een bepaalde vaardigheid of product. En natuurlijk een mooi LinkedIn profiel, CV en motivatiebrief voor als je in loondienst wilt werken. Misschien heb je een mooie website nodig als freelancer? Wat het geval ook is, begin met voorbereiden en zet de eerste stappen naar je nieuwe carrière!

– Geef het tijd
Wanneer je overstapt van baan, moet je jezelf de tijd geven. Maak fouten en leer ervan en wees niet teleurgesteld als het niet in één keer een succes is: alles moet groeien.

Heb jij je droombaan al gevonden?