Goedkoper printen doe je zo

Goedkoper printen is niet moeilijk. In dit artikel praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt, ook zonder kennis of ervaring met printen!

Goedkoper printen: de printer en de inkt

Een printer is niet per se duur. Vanaf een paar tientjes kun je al een printer aanschaffen. De kosten zitten hem daarom vaak meer in de inkt. Dat merken de meeste mensen pas als de inkt op is, en dan blijkt dat een duurdere printer met goedkopere inktpatronen een betere optie was geweest. Het is daarnaast verstandig om te kijken hoelang de inktpatronen meegaan, want dit maakt een groot verschil in de kosten per geprint A4-tje. Sommige printers gebruiken namelijk veel meer inkt dan anderen.

Goedkoper printen: een inktprinter of een laserprinter?

Over het algemeen zijn laserprinters zuiniger dan inktprinters, omdat die laatste zichzelf reinigen met inkt als ze niet worden gebruikt. Een laserprinter kan wat duurder zijn in aanschaf, maar verdient zichzelf vaak wel al snel terug.

Goedkoper printen: hervulbare inktpatronen

Een andere voordeligere optie is kiezen voor hervulbare inktcardridges. Verschillende bedrijven hebben de optie om je inktpatronen te laten bijvullen. Dat scheelt vaak wel 75%. Bovendien is het voor sommige printers mogelijk te kiezen om voor een huismerk te kiezen in plaats van speciale inktpatronen van het merk van de printer. Vaak is de kwaliteit nagenoeg hetzelfde, maar scheelt het enorm in prijs. Dit zijn dus twee opties waarmee je kunt besparen op printerkosten.

Andere bespaartips voor goedkoper printen

Daarnaast zijn er nog wat andere bespaartips waar je gebruik van kunt maken als je goedkoper wilt printen. Zoals:

– Kies voor printen in de laagste kwaliteit
– Ga door tot je inktpatroon volledig leeg is
– Print dubbelzijdig (ook goed voor papierbesparing)
– Print in zwart-wit wanneer mogelijk
– Kies een lettertype dat minder inkt gebruikt, zoals Ecofont
– Print geen onnodige afbeeldingen of teksten met achtergrond, maar alleen de tekst zelf
– Print zoveel mogelijk achter elkaar

Ook door te bezuinigen kun je dus goedkoper printen. En als er de mogelijkheid toe is, kun je natuurlijk altijd overwegen om te printen op je werk en soms zijn er ook gratis faciliteiten bij de bibliotheek. Zo heb jij zelf de mogelijkheid om goedkoop te printen!

Heb jij nog tips voor goedkoper printen? Heb jij een inktprinter of een laserprinter en wat zijn jouw bespaartips?