Tips voor online solliciteren: zo krijg je die baan!

Online solliciteren is moeilijker dan een sollicitatiegesprek: immers melden zich vaak honderden mensen aan voor een functie en jij moet eruit springen. Zo doe je het!

Tips voor online solliciteren

Je online profiel is zeer belangrijk als jij kijkt naar vacatures, maar ook als je via via hoort over een toffe baan of project. Immers moet je iets creëren dat jou, je talenten en je werkervaring goed weergeeft en mensen moeten een duidelijk beeld krijgen bij wat jij kunt. Zo heb je veel meer kans om die functie of klus binnen te slepen en val je direct op in de massa. Succesvol online solliciteren kun je leren!

Tips voor online solliciteren: vacaturesites

Er zijn bijna 5000 vacature websites in Nederland. Het is dus belangrijk om het kaf van het koren te scheiden en je in te schrijven bij de vacaturesites die aansluiten bij jouw vakgebied. Een specialistische vacaturebank in jouw vakgebied vergroot je kans op succes aanzienlijk. Zo bestaat er een speciale vacaturebank voor duurzame vacatures, vacatures in het onderwijs, et ectera.

Tips voor online solliciteren: online profiel

Je online profiel is je online visitekaartje, waar je op wordt beoordeeld. Zorg ervoor dat:
– Je profiel vrij is van typ- of spelfouten
– Je duidelijk je ervaring, opleidingen en kwaliteiten weergeeft
– Je CV
– Voeg voorbeelden van werk dat je hebt gedaan toe

Tips voor online solliciteren: CV

Bij vrijwel alle functies wordt er gevraagd om een CV. Dit is een mooie kans om je talenten te laten zien. Door creatief te zijn spring je er vaak al direct uit. Er zijn online veel speciale CV templates te vinden.

Tips voor online solliciteren: wees goed vindbaar

Door regelmatig je profiel en CV te vernieuwen, laat je zien dat je actief op zoek bent. Heb je geen nieuwe ervaring of extra informatie om toe te voegen? Je kunt dan ook een nieuwe CV-titel toevoegen.

Tips voor online solliciteren: LinkedIn profiel

LinkedIn is een groot netwerk voor professionals en kan een goede ingang zijn voor nieuwe zakelijke contacten en werk. Dit maakt LinkedIn een handige manier om te netwerken. Daarbij is het natuurlijk wel belangrijk dat je een goed profiel hebt aangemaakt. Deze tips helpen je om het maximale te halen uit je LinkedIn profiel:
– Bedenk een mooie functietitel die weerspiegelt wat je doet
– Schrijf een samenvatting over wie je bent en wat je doet: wat doe je, waarvoor ben je inzetbaar, je werkervaring, ben je nu op zoek en specialistische kennis, opleidingen, werkgevers die ertoe doen, enzovoorts
– Vraag oud collega’s om referenties

Succesvol online solliciteren doe je zo!

Met bovenstaande tips ben jij op weg naar je volgende baan of uitdaging. Heb je meer tips nodig? Bekijk dan eens de website van De Sollicitatiedokter voor voorbeelden van CV’s, motivatiebrieven, enzovoorts. Wat zijn jouw beste tips voor online solliciteren?