Is webwinkelen duurder of goedkoper? De voor- en nadelen op een rijtje

Veel mensen kiezen tegenwoordig liever voor webwinkelen. We bespreken in dit artikel de voor- en nadelen van webwinkelen. Ook laten we zien of webwinkelen nu duurder is of goedkoper dan regulier winkelen!

Webwinkelen

Er zijn veel mensen die tegenwoordig kiezen voor online winkelen, ook wel webwinkelen genaamd. Dat betekent dat je je kleding, huishoudproducten, bouwmaterialen en/of boodschappen online besteld en thuis laat bezorgen. Er bestaan vele misverstanden over webwinkelen. In dit artikel bespreken we de veiligheid, kosten en voor- en nadelen van webwinkelen!

De voordelen en nadelen van webwinkelen

Er zijn vele voordelen verbonden aan webwinkelen. Daartoe behoren:
– Minder prikkels
– Geen last van kleine pashokjes
– Niet afhankelijk van openingstijden
– Minder geneigd tot impulsaankopen
– Geen last van verkopers
– Makkelijk verschillende webshops en items vergelijken

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan online winkelen. Onder andere:
– Verzendkosten (soms gratis verzending vanaf een bepaalde waarde)
– Wachten tot je het product ontvangt
– Je kunt het product niet voelen of goed bekijken vooraf
– Bij achteraf betalen met een bepaald systeem of een acceptgiro kun je betalingen vergeten (met extra kosten tot gevolg)
Kortom, er zitten evenveel voordelen als nadelen aan online winkelen. Of dat een goede keuze is, hangt dus ook af van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. In de praktijk blijkt vaak dat praktische shoppers online winkelen veel prettiger vinden. Ook mensen die snel overprikkeld zijn doen liever aan online winkelen. Ben je echter een extravert persoon en voel jij graag stofjes en bekijk je graag patroontjes? Of wil je meerdere maten vergelijken? Dan is webwinkelen waarschijnlijk de minder geprefereerde optie.

Is webwinkelen veilig?

Een belangrijk punt is natuurlijk dat je betrouwbaar kunt winkelen. Wanneer je gaat webwinkelen, bestel en betaal je op goed vertrouwen. Het is dus belangrijk om te letten op het keurmerk voor webwinkel, zoals bijvoorbeeld het keurmerk van Thuiswinkel.org. Omdat je je betaalgegevens prijsgeeft, is het ook belangrijk dat je erop let dat je te maken hebt met een beveiligde verbinding (te zien aan het slotje in de adresbalk). Ook is het vaak wel te zien aan de webshop wat de kwaliteit is. Bekijk reviews van anderen en of ze een groot bereik hebben op social media kanalen. Grotere winkelketens met een webshop zijn ook een veilige keuze.

Is online winkelen duurder?

Over het algemeen hoeft webwinkelen niet duurder te zijn. Je bent natuurlijk wel geld kwijt aan verzendkosten (in de meeste gevallen). Wel blijkt in de praktijk dat je met webwinkelen impulsaankopen voorkomt en daardoor vaak juist goedkoper uit bent. Echter, een miskoop die je online doet blijft makkelijker liggen. Webwinkelen is in ieder geval niet per se duurder, het gaat er vooral om hoe je ermee omgaat.

Kortom: wanneer jij de voorkeur geeft aan online winkelen, dan is het belangrijk dat je let op de veiligheid. Webwinkelen kan een uitkomst bieden en meer gemak, maar veel mensen geven de voorkeur aan het fysiek bekijken, passen en voelen van kleding of andere producten. Over het algemeen blijkt wel dat online boodschappen doen voor de meeste mensen de voorkeur heeft. Daarbij betaal je vaak wel flink extra, dus budget is daarin ook een overweging.