Een financiële buffer: ja of nee?

Wellicht heb je jezelf wel eens afgevraagd of een financiële buffer nodig is en hoeveel geld je daarvoor opzij moet zetten. In dit artikel beantwoorden we de veelgestelde vragen omtrent de financiële buffer!

Wat is een financiële buffer?

Iedereen loopt wel eens aan tegen een betalingsachterstand of een hoop rekeningen die tegelijkertijd op de deurmat vallen. Bijvoorbeeld wanneer je kinderen studeren, je wasmachine ineens stuk gaat. Het kan daarom handig zijn om een extra geldbedrag opzij te zetten voor noodgevallen. Dit wordt ook wel een financiële buffer genoemd. Een financiële buffer helpt je om kosten op te vangen die je niet had voorzien.

Waarom een financiële buffer?

Een financiële buffer is een reserve die je opbouwt voor onvoorziene kosten. Dat kan van alles zijn: extra rekeningen, een verkeersboete of wanneer de wasmachine plots stuk is en gerepareerd of vervangen moet worden. Door een financiële buffer heb je speelruimte wanneer er extra kosten gemaakt moeten worden. Zo voorkom je dat je een lening moet maken of rood moet staan (tegen hoge kosten!) wanneer er zich een bepaalde situatie voordoet. Uiteindelijk helpt een financiële buffer je dus om geld te besparen!

Verschillende soorten financiële buffers

Er bestaan verschillende soorten financiële buffers, die in hoogte sterk uiteen lopen. Buffers zijn in twee verschillende categorieën te verdelen: een noodbuffer en een zekerheidsbuffer. De eerste is bedoeld voor onvoorziene kosten die gemaakt moeten worden om in de belangrijkste behoeften te voorzien. Denk dus aan geld voor de boodschappen, maar ook reparatie van de auto bijvoorbeeld. Deze kosten zie je niet aankomen en zullen gemaakt moeten worden. Een zekerheidsbuffer gaat meer om extra’s: kosten die je wel ziet aankomen, zoals over een bepaalde termijn moet er een nieuwe wasmachine worden aangeschaft, maar ook sparen voor een bepaald doel zoals een vakantie. De zekerheidsbuffer gaat vaak over een groter bedrag en kan niet iedereen zich veroorloven, maar een noodbuffer is wel voor iedereen aan te raden.

Een financiële buffer: hoeveel zet ik opzij?

Wellicht vraag jij je af hoe hoog de financiële buffer die je opbouwt moet zijn om financiële zekerheid te bieden. Afhankelijk van of het gaat om een noodbuffer of een zekerheidsbuffer, wordt een verschillend bedrag aangeraden. Verschillende economen geven aan dat een noodbuffer van 1000 euro minimaal is om financiële problemen te voorkomen. Voor een zekerheidsbuffer worden zeer uiteenlopende bedragen geadviseerd, vanaf 3 tot 6 maanden inkomen bijvoorbeeld. De zekerheidsbuffer is dus ook zeer inkomensafhankelijk. Wil je een berekening maken voor een berekening die aansluit op jouw persoonlijke situatie? Op de website van het Nibud vind je hier meer informatie over.

Juist als jouw financiële situatie niet altijd stabiel is, kan het nuttig zijn om een (nood)buffer aan te leggen. Dit helpt om stress om geld te voorkomen en helpt je te besparen op rentekosten wanneer jij tijdelijk extra geld nodig hebt. Wanneer je een buffer hebt, is het dan ook af te raden om een lening af te sluiten: gebruik liever het bedrag dat je hebt opgebouwd om financieel lastige situaties te vermijden.