Overstappen van bank: hoe werkt dat?

Ben jij benieuwd wat er komt kijken bij overstappen van bank? Vandaag maken we het je extra gemakkelijk met dit stappenplan!

Vele mensen vinden niet de tijd om eens te bekijken of de bank waarbij ze bankieren nog aansluit bij hun persoonlijke wensen, voorkeuren en verwachtingen. Ook idealen kunnen een rol spelen en bepalen of iemand bij een bepaalde bank wil bankieren. Dit is dus iets waar je even voor moet gaan zitten.

Overstappen van bank: waarom?

Iedereen kan een verschillende reden hebben om over te stappen: dit kan gebaseerd zijn op de kosten van een rekening, voorkeur voor een app, gebruiksgemak of idealen (zoals een bank die investeert in duurzame initiatieven. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld graag een zakelijke rekening wilt openen en je daarom oriënteert op de verschillende mogelijkheden. Aandachtspunten bij het kiezen voor een bepaalde bank:

– Mogelijkheden en kosten voor pinnen in het buitenland
– Spaarrekening inclusief?
– Mogelijkheid een creditcard te koppelen aan je spaarrekening
– Internetbankieren en app beschikbaar?
– Idealen en score op de Eerlijke Bankwijzer

Overstappen van bank: hoe werkt het?

Indien jij jouw voorkeuren duidelijk hebt en weet met welke bank jij zaken wilt doen, kun je ervoor kiezen om over te stappen. Dit kost vaak veel minder moeite dan men in de eerste instantie denkt. Je kunt namelijk gebruik maken van de overstapservice. De nieuwe bank regelt dan vrijwel alles voor je, zonder verdere kosten. Denk aan het omzetten van je incasso-opdrachten, en het automatisch overmaken van bedragen die op je oude rekening zijn gestort. De overstapservice werkt als volgt:

– Open een rekening bij een bank naar keuze
– Print het overstapformulier en vult het in (vaak wordt dit door de nieuwe bank meegestuurd in het welkomstpakket)
– Onderteken het formulier
– Stuur deze naar je nieuwe bank

Zo gemakkelijk is het dus! De automatische incasso’s worden omgezet, maar natuurlijk zijn er wel nog een aantal zaken die je zelf moet regelen. Denk aan: je werkgever, vrienden, familie en de belastingdienst. Ook periodieke betalingen die ingepland staan moet je uiteraard opnieuw invoeren. Ook moet je zelf nog je oude rekening opzeggen, wat te maken heeft met het feit dat hier nog geld op kan staan of bijvoorbeeld aan een creditcard is gekoppeld. Je kunt vaak opzeggen per mail, schriftelijk of telefonisch.

Overstappen van bank: eerlijke bankwijzer

Voor degenen die zoeken naar een duurzame en eerlijke bank, kan De Eerlijke Bankwijzer uitkomst bieden. Deze bank geeft informatie over het beleid dat de banken voeren op het gebied van vele thema’s, waaronder: klimaatverandering, belastingen, dierenwelzijn, bonussen, wapens, visserij, bosbouw, transparantie, arbeidsrechten, corruptie, natuur, voeding en vele andere. Zo kun je een keuze maken op basis van de zaken die jij belangrijk vindt en kies je een bank die bij je past!

Kortom, hoewel iedereen een andere reden kan hebben om over te stappen van bank, is overstappen van bank in de praktijk niet ingewikkeld of tijdrovend. Dankzij de overstapservice heb je dit snel geregeld!