Pas op voor deze nutteloze bespaartips

Hoewel het handig kan zijn om op de hoogte te zijn van bespaartips om meer over te houden aan het einde van de maand, moet je oppassen voor deze nutteloze bespaartips. Zoals ze in het Engels zeggen zijn deze namelijk een gevalletje van ‘penny wise, pound foolish’.

Wat zijn nutteloze bespaartips?

Nutteloze bespaartips zijn bespaartips die op de korte termijn geld op lijken te leveren, maar uiteindelijk duurder zijn of besparingen die heel veel tijd nodig hebben om zichzelf terug te verdienen. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een nieuw product, zoals een waterbesparende kraan, die vele jaren nodig heeft om zichzelf terug te verdienen (met de besparing van het water). Dit zijn bespaartips waar je dus voor moet oppassen! In dit artikel nog enkele andere bespaartips die niet zo nuttig zijn als je misschien zou denken.

Nutteloze bespaartips: tandenpoetsen onder de douche

Op internet zie je deze tip regelmatig voorbij komen. Men gaat ervan uit dat je tanden poetsen onder de douche resulteert in lager watergebruik. Echter blijkt dat als je de kraan dichtdraait tijdens het tanden poetsen, je een halve liter water gebruikt. Je tanden poetsen onder de douche resulteert in het gebruik van ongeveer dertig liter warm water. Dit is dus uiteindelijk veel minder verbruiksvriendelijk en dus een nutteloze bespaartip.

Nutteloze bespaartips: nieuwe zuinigere apparaten kopen

De grootste nutteloze bespaartip is het kopen van een nieuw product om geld te besparen. Je moet eerst een investering doen, en het duurt vaak jaren voordat je deze investering hebt terugverdient. Overweeg dus altijd goed of het een nuttige investering is of niet en of je het je op het moment kunt veroorloven om een nieuwe droger/wasmachine/auto aan te schaffen. Zeker voor auto’s geldt dat het lang kan duren voordat je het brandstofvoordeel eruit hebt.

Nutteloze bespaartips: verzekeringen

Het is belangrijk dat je je verzekert voor onvoorziene situaties, aangezien dit flink in de kosten kan lopen. Echter is het wel belangrijk om na te gaan waarvoor je verzekert bent en waarvoor niet, wat de precieze voorwaarden zijn van verschillende verzekeraars en of je niet oververzekerd bent. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een doorlopende reisverzekering hebt afgesloten, maar dit jaar helemaal niet op vakantie gaat. Je kunt voor elektronica bijvoorbeeld bij de aankoop een verzekering afsluiten, maar wist je dat je bijvoorbeeld ook verzekerd bent voor alle aankopen die je doet met je creditcard? Zo kan het voorkomen dat je voor sommige dingen dubbel verzekerd bent, en voor andere juist niet. Ook is het belangrijk om te bekijken of je zorgverzekering nog bij je past. Als je kiest voor een hoog eigen risico, bespaar je maandelijks geld. Dit is uiteraard niet handig als je je eigen risico doorgaans volledig gebruikt. Ook is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor wanneer er iets gebeurt en je je eigen risico moet betalen.

Nutteloze bespaartips: (tijdelijke) acties en spaarpakketten

De reguliere supermarkten verzinnen iedere maand wel een nieuwe spaaractie. Denk aan het winnen van een gratis boodschappenpakket of kans maken op bepaalde prijzen. Deze lokkertjes zorgen er vaak voor dat je veel meer uitgeeft (of bepaalde producten koopt die je niet van plan was te kopen) dan je in de eerste instantie van plan was. Wees dus voorzichtig en ga niet overal op in. Boodschappen doen bij je vertrouwde supermarkt of op de markt is vaak vele malen goedkoper.
Wat zijn de meest nutteloze bespaartip die jij ooit gelezen hebt?