Op een efficiënte manier schulden aanpakken: schuldenvrij in vijf stappen

Wanneer je je schulden hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Met deze vijf stappen kan iedereen direct schulden aanpakken!

Hoe begin je met schulden aanpakken?

Met schulden geldt: hoe langer je wacht, hoe ernstiger de situatie wordt. Het is dus belangrijk om orde en overzicht te brengen in je financiële situatie. Pas dan kun je gaan bepalen wat de volgende stap moet zijn, welk budget je te besteden heb. In dit artikel helpen we je op weg om je administratie op orde te krijgen en welke stappen je daarna kunt gaan zetten richting een schuldenvrije toekomst!

Stap 1 voor schulden aanpakken: creëer overzicht

Om je schulden op orde te brengen, is het heel belangrijk om orde te brengen in je financiële situatie. Dat begint uiteraard bij een overzichtelijke administratie. Hieronder vind je vijf tips om je administratie op orde te krijgen (en houden), zodat je niet meer omkomt in de aanmaningen, telefoontjes en hoge rekeningen.

Vijf stappen naar een overzichtelijke administratie:
– Koop ordners
In het geval van ernstige schulden en contact met meerdere schuldeisers, is het handig om voor iedere schuldeiser één ordner aan te schaffen. Heb je nog redelijk overzicht? Dan is één ordner voldoende.
– Maak een indeling
Als je één ordner gebruikt, maak dan in de ordner diverse tabbladen om overzicht te creëren. Al je rekeningen, herinneringen, aanmaningen kun je zo op datum sorteren. De meest recente gaan dus bovenaan, zodat je die altijd gemakkelijk kunt terugvinden.
– Archiveer ook correspondentie
Het is ook heel erg nuttig om de correspondentie (met de schuldeisers) te bewaren. Print e-mails dus uit en voeg de brieven toe aan je ordner(s)
– Ga na wat er klopt
Aangezien het gemakkelijk is om het overzicht te verliezen, is het extra belangrijk om na te gaan of de claims van de schuldeisers terecht zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook wettelijk bepaalde tarieven die met een aanmaning in rekening mogen worden gebracht. Controleer dus of jouw kosten terecht zijn en neem eventueel contact op met de schuldeiser als er iets niet klopt. Ook kun je kiezen voor schuldhulpbemiddeling via de Gemeentelijke kredietbank bijvoorbeeld

Schulden aanpakken: zo houd je je administratie op orde

De moeilijkste stap is het ordenen van je schuldenadministratie. Het is dus heel belangrijk dat je nu je administratie op orde houd. Alle nieuwe brieven en rekeningen moeten direct een plekje krijgen in de ordner. Ook reacties (per brief of mail) voeg je hier direct aan toe.

Om je betalingen overzichtelijk te houden, is het aan te raden voor iedere schuldeiser een A4tje bij te houden, met een datum, bedrag en openstaand bedrag. Zo zie je direct of je toewerkt naar het aanpakken van je schulden. Heb je meerdere schuldeisers? Je kunt er dan ook voor kiezen een speciaal betaalschriftje bij te houden.

Schulden aanpakken en een budget opstellen

Wanneer je inzicht creëert in het geld dat je beschikbaar hebt om je schulden af te betalen, is het belangrijk om te bekijken hoeveel geld je nodig hebt om maandelijks van te leven. Dit noem je ook wel je budget (dat wat er overblijft wanneer de vaste lasten zijn betaald). Je hebt immers geld nodig voor eten en andere noodzakelijke uitgaven. Wees je ervan bewust dat je om je schulden af te kunnen betalen, dat je moet inleveren op luxeproducten. Kies dus voor een strak budget, doe boodschappen bij de goedkoopste supermarkt en zet vakanties even uit je hoofd. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je werk hebt. Ben je werkloos? De eerste prioriteit is dan het vinden van een nieuwe baan, zodat je weer inkomen kunt gaan generen.

Welke uitgaven hebben voorrang op het aanpakken van schulden?

Om een normaal leven te kunnen leven moet in de basisbehoeften worden voorzien, óók als je schulden hebt. De volgende kostenposten hebben voorrang op het aanpakken van schulden:
– huurkosten
– energiekosten
– boodschappen en levensmiddelen
– vervoerskosten (indien nodig voor werk)
– kleding (alleen het noodzakelijke)
– educatiekosten
– schoolbenodigdheden
Een handige tip hierbij is om een (digitaal) huishoudboekje bij te houden. Zo zie je welk bedrag er naar vaste lasten gaat en welk geld vrij te besteden is (aan schulden aflossen). Nadat in de primaire levensbehoeften is voorzien, kun je structureel gaan aflossen. Voor een indicatie wat je normaliter zou besteden aan je vaste lasten, zie de website van het Nibud.