Ik ben ontslagen en nu?

Als je net ontslagen bent, zijn er een aantal zaken die je moet regelen. Van rondkomen van een lager inkomen tot regelen wat je werkgever voorheen regelde. Hier meer tips over wat je moet regelen bij ontslag!

Ontslagen en nu?

Ontslag is altijd vervelend. Zeker in deze tijde van economische crisis zijn er veel mensen werkloos geworden. Naast het feit dat dit veel ongemak en soms zelfs schaamte met zich meebrengt, is het heel belangrijk om je zaken goed te regelen. In dit artikelen enkele nuttige tips voor wanneer je bent ontslagen.

Controleer of je recht hebt op een ontslagvergoeding wanneer je bent ontslagen

Als jouw ontslag buiten jouw schuld om is gegaan (zoals in het bovenstaande voorbeeld bijvoorbeeld, wanneer er geen budget is om je functie te behouden), heb je mogelijk recht op een ontslagvergoeding. Wel gaat hier nog een deel van naar de belasting. Sinds 2015 gelden er nieuwe regels voor de ontslagvergoeding, waardoor het extra belangrijk is om dit goed na te gaan. Online zijn er veel handige tools om jouw recht op een ontslagvergoeding te controleren, zoals op de website van het Nibud.

Ga na of je nadat je bent ontslagen recht hebt op een uitkering

Ook is het belangrijk om na te gaan of je recht hebt op een werkloosheidsuitkering (WW uitkering). Daarvoor gelden bepaalde eisen, dus loop deze goed na. Let op: een WW uitkering is beperkt en minder dan je laatst verdiende loon. Als je je ontslag niet aanvecht, kan het voorkomen dat je geen WW uitkering ontvangt. Juridisch advies kan daarom op zijn plek zijn. Bij ontslag op staande voet of wanneer je zelf ontslag neemt heb je sowieso geen recht op een WW uitkering. Wel kom je dan mogelijk in aanmerking voor een (lagere) bijstandsuitkering.

Wees voorbereid op een lager inkomen wanneer je bent ontslagen

Het grootste probleem waar veel werklozen tegenaan lopen is het teruglopende inkomen na ontslag. Met een uitkering alleen is het soms lastig om je huidige uitgavenpatroon te blijven hanteren. Maak daarom de balans op: hoeveel geef je uit en hoeveel komt erin. Het kan handig zijn om een (digitaal) huishoudboekje bij te houden en niet meer uit te geven dan er binnenkomt. Bekijk waar zich mogelijkheden bevinden om geld te besparen. In sommige gevallen moet je terugvallen op je buffer, maar probeer deze zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Ga na of je recht hebt op toeslagen na ontslag

Wanneer je je uitgaven niet kunt verlagen, is het nuttig om te bekijken of je je inkomsten kunt verhogen. Eén mogelijkheid is het ontvangen van toeslagen van de overheid. Check of je hier recht op hebt en wacht nooit langer dan zes weken na het verlies van je baan. Zet eventuele kinderopvangtoeslag stop indien je langer dan drie maanden werkloos bent, om een boete te voorkomen.

Ontslagen: hoe zit het met mijn pensioen?

De pensioenopbouw bij je oude werkgever stopt nadat je bent ontslagen. Aan het einde van het dienstverband krijg je een overzicht van je opgebouwde pensioen, hier houd je uiteraard recht op. Wel kan je recht op nabestaandenpensioen komen te vervallen, dus controleer hoe dit in jouw geval is geregeld.
Het staat voorop dat je weer op zoek gaat naar werk wanneer je je baan hebt verloren. Het is zaak om na te gaan wat je wilt en kunt doen. Een stageplek, extra opleiding of vrijwilligerswerk kunnen je helpen om dit te onderzoeken. Ook is het mogelijk om voor jezelf te beginnen. Op werk.nl vind je tips wanneer je gaat solliciteren.