Minder inkomen en toch grip op geld

Het kan gebeuren dat je ineens (tijdelijk) minder inkomen hebt, bijvoorbeeld door werkloosheid. Zo krijg je snel grip op de nieuwe financiële situatie. Dit stappenplan helpt je daarbij!

Wat te doen bij minder inkomen

Om te voorkomen dat je in de schulden raakt wanneer je (tijdelijk) minder inkomen ontvangt, is het belangrijk om onderstaand stappenplan door te nemen en na te gaan wat er in jouw persoonlijke situatie van toepassing is.

Stap 1. Om overzicht te krijgen in uw financiën is de eerste stap het op orde brengen van de administratie. Enkele tips die daarbij kunnen helpen:
– Maak post dagelijks open en controleer dagelijks e-mail berichten. Houd uw mailbox geordend door spam en reclame te verwijderen.
– Als er rekeningen op de mat vallen, zorg dan dat deze direct betaald worden of verzamel rekeningen op een speciale plek om alles in één keer te betalen.
– Controleer bankafschriften en plan indien mogelijk betalingen automatisch in
– Bewaar rekeningen en belangrijke papieren voor ten minste een jaar

Stap 2. Als je netjes bijhoudt welke rekeningen wanneer betaald moeten worden en u op de hoogte bent van de laatste e-mails, begint u al meer grip te krijgen op uw financiële situatie. De volgende stap is om een overzicht (begroting) te maken van de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Waar gaat het geld naartoe? Waar kan op bespaard worden? Waar ontstaan eventuele betalingsproblemen? Door dit in kaart te brengen is vaak al snel duidelijk hoe de problemen kunnen worden opgelost.

Stap 3. Met het overzicht van stap twee is het mogelijk om te berekenen of er ingrijpen nodig is. Als een terugval in inkomsten niet betekend dat er betalingsproblemen ontstaan, is er niets aan de hand. Echter is het wel belangrijk om altijd een buffer te hebben, daarvoor kun je maandelijks een klein bedrag opzij zetten. Lukt het niet om rond te komen of is er sprake van betalingsachterstand, schulden of roodstand? Het is dan belangrijk om ofwel de inkomsten te verhogen, ofwel de kosten te verlagen, of beide. Hieronder geven we enkele tips om dit te realiseren.

Hoe kan ik mijn inkomsten verhogen in een situatie van minder inkomen?

Minder inkomen ontvangen is vaak het gevolg van ontslag of een scheiding. In de meeste gevallen is het dus niet direct mogelijk om meer te gaan werken. Toch is het wel belangrijk om altijd te blijven solliciteren en bekijken of er kansen zijn in jouw omgeving. Andere manieren om de inkomsten te verhogen kan zijn door na te gaan of u misschien recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen. Denk aan huurtoeslag of zorgtoeslag bijvoorbeeld. Deze moet je vaak zelf aanvragen. Voor degenen met minimuminkomen kan daarnaast ook worden gekeken of er wellicht recht is op lokale regelingen, zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.

Uitgaven verlagen bij minder inkomen

Naast het verhogen van het inkomen, is het vaak ook noodzakelijk om de uitgaven te verlagen. Het is bijvoorbeeld slim om na te gaan welke uitgaven noodzakelijk zijn en waarop bespaard kan worden. Bovendien zijn er vaak alternatieven voor kopen, zoals ruilen, lenen of huren. Zo houd je meer geld over aan het einde van de maand. Voor meer serieuze betaalproblemen kan ook worden overwogen of het noodzakelijk is om goedkoper te gaan wonen of de auto weg te doen bijvoorbeeld.

Kom je er zelf niet uit? Er zijn diverse instellingen die gespecialiseerd zijn in hulp bij schulden, zoals het AFM, Nibud en de Gemeentelijke Kredietbank. Hier kunt u terecht voor schuldhulpverlening op maat. Ook ouderenbonden en Humanitas kan helpen om geldzaken op orde te brengen.