Kosten van een stagair inhuren

Overweeg jij om een stagair aan te nemen? Dit zijn de kosten van een stagair inhuren waar je in in ieder geval mee te maken krijgt!

Kosten van een stagair inhuren

Het is voor vele werkgevers, zeker voor startende ondernemers, interessant om een stagair aan te nemen. De stagair kan helpen met allerlei werkzaamheden en levert een frisse blik op de zaken. Natuurlijk zijn stagaires ook interessant omdat deze relatief goedkope arbeidskrachten zijn. Natuurlijk moet je ook voor stagaires geld afdragen, daarom zetten we in dit artikel de kosten van een stagair inhuren op een rij.

Kosten van een stagair inhuren: premies en verzekeringen

Als werkgever ben je niet verplicht volgens de wet om een stagair een stagevergoeding of salaris aan te bieden. Maar als je er wel voor kiest om het minimumloon te hanteren, ben je verplicht om hier premie en belasting over te betalen. Namelijk een werknemersverzekering en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). over te betalen. Kies je voor een stagevergoeding? Dan hoef je geen premies of werknemersverzekering te betalen voor de stagair.

Kosten van een stagair inhuren: reiskostenverzekering

Ook kan het zijn dat je een reiskostenverzekering wilt aanbieden aan een stagair. Je kunt dan een bepaald bedrag hanteren voor de afgelegde kilometers, of een abonnement op het openbaar vervoer. Ook dit is niet verplicht volgens de wet.

Kosten voor een stagair: werkplek

Als werkgever ben je wel verplicht om een stagair een werkplek aan te bieden. Voorwaarden zijn dat het gaat om een veilige en functionele werkplek. Als hier geen mogelijkheid toe is, moet dit worden gecreëerd en de kosten zijn dan voor de rekening van de werkgever.

Kosten voor een stagair: aansprankelijkheidsverzekering

Een aansprankelijkheidsverzekering is handig om af te sluiten voor een stagair. Indien je een minimumloon betaalt aan je stagair ben je hier zelfs toe verplicht. Maar ook in het geval van geen betaling of een kleine vergoeding, kan het nuttig zijn om een aansprankelijkheidsverzekering af te sluiten voor de stagair. In sommige gevallen is een stagair via de opleiding verzekerd, dus het is handig om dit na te gaan. Vaak staan deze gegevens in de stage-overeenkomst die door de opleiding is opgesteld.

Voor meer informatie over het inhuren van stagaires, het bepalen van een passende stagevergoeding en de kosten en premies die er bij komen kijken, kun je de website van het ondernemersplein bekijken.