Je kind leren sparen

Je kind leren sparen is een belangrijk onderdeel van het leerproces richting financiële verantwoordelijkheid. Zo leren ze zelf om te gaan met geld! In dit artikel wat tips over je kinderen financieel wegwijs maken.

Je kind leren sparen en verantwoordelijkheid

In de praktijk leren hoe geld werkt is voor kinderen heel erg leerzaam. Ze nemen hun eigen beslissingen en kunnen hiervan leren, zonder dat dit consequenties heeft. Ook leren kinderen de waarde van geld, hoeveel iets kost en hoeveel moeite ze hiervoor moeten doen. Zakgeld is daarmee een win-win situatie. Deze tips om je kind te leren sparen helpen daarbij!

Je kind leren sparen en geld verdienen

Een belangrijk onderdeel in het leerproces van een kind is te sparen voor iets dat het kind graag wil. Het maakt niet uit wat de beloning is, het gaat erom dat het kind leert dat je eerst moet werken en sparen voordat je iets kunt kopen. Op die manier kun je kinderen leren wat waarde is. Als je kind ergens voor spaart, kunnen de volgende manieren effectief zijn om geld bij te verdienen:

– Klusjes doen
Als methode om meer zakgeld te verdienen, kun je je kinderen aanmoedigen om klusjes in- en om het huis te doen. Let er wel op dat het niet gaat om klusjes die de kinderen niet al hoeven te doen. Ook kan het gaan om klusjes voor anderen, zoals het water geven van de plantjes voor de buurvrouw die op vakantie is.
– Extra inzet
Wanneer kinderen zich extra hebben ingezet, en bijvoorbeeld een diploma behalen of een mooi schoolrapport, dan kan daar extra zakgeld tegenover staan.
– Oppassen
Als je kind al wat ouder is, kan hij overwegen om op te passen. Op broertjes en zusjes, of kinderen in de buurt bijvoorbeeld.
– Betaalde baan
Natuurlijk kan je kind ook solliciteren voor een ‘echte baan’, zoals kranten bezorgen of vakken vullen. Vaak is er een bepaalde leeftijd vanaf wanneer je aan het werk mag.

Financieel wegwijs en je kind leren sparen

Kortom, er zijn verschillende manieren waarop kinderen kunnen bijverdienen, om zo te sparen voor iets dat zij graag willen hebben. Dat kan bepaald speelgoed zijn, of een computerspel bijvoorbeeld. De vrijheid die zij krijgen met zakgeld, geeft hen de mogelijkheid om fouten te maken en hiervan te leren. Zo bereid je ze voor op een toekomst zonder financiële problemen. Dit is een belangrijk deel van de opvoeding. Financiële opvoeding is belangrijk en het loont om met je kind te gaan zitten en het eens te hebben over geld, waar je dit aan uitgeeft en wat je ervoor moet doen om aan geld te komen. Kinderen leren zo dat geld niet iets vanzelfsprekends is, en dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiële situatie.
Bekijk ook Goed met Geld voor meer tips voor een goede financiële opvoeding. Heb jij nog andere tips om je kind geldwijs te maken en te leren sparen?