Bespaartips in en om het huis: geld besparen op stookkosten

Wanneer de dagen korter worden en de temperaturen dalen, kan het goed zijn om eens te kijken naar geld besparen op stookkosten. Wellicht ben jij nu onnodig duurder uit en kun je vele euro’s besparen!

Geld besparen op stookkosten

Je ontkomt er niet aan in de winter: kosten voor het warm stoken van je huis. En wist je dat je er vaak veel geld op kunt besparen? We betalen vaak meer dan nodig of zijn niet alert op onnodig verbruik. Met onze handige tips voor geld besparen op stookkosten, ben je niet alleen goed bezig voor je portemonnee, maar ook nog eens voor het milieu!

Tips voor geld besparen op stookkosten

Overweeg jij ook om je verbruik in kaart te brengen en hopelijk te verminderen? Met onderstaande tips bespaar je geld!

Stap 1: breng je verbruik in kaart
Door na te gaan hoeveel geld je eigenlijk kwijt bent aan stookkosten, heb je een duidelijk uitgangspunt en zie je direct of je teveel betaalt. Om je verbruik in kaart te brengen kun je gebruik maken van een handige app bijvoorbeeld, die veel energieleveranciers aanbieden. Zo is het direct een stuk gemakkelijker om te zien waar je op zou kunnen besparen!

Stap 2: mag het een graadje minder?
In de winter is het comfortabel om de verwarming zo hoog mogelijk te zetten als het buiten koud is. Maar het is lang niet altijd nodig. Ga je zo de deur uit? Zet de verwarming niet aan. Ben je thuis en is het wat fris? Doe dan een warme trui aan! Je zal zien dat je al snel geld bespaart op je stookkosten.

Stap 3: maak slim gebruik van vloerkleden
Een vloer van steen of plavuizen kan al snel koud aanvoelen. Dit los je snel op door warme kleden op de vloer te leggen: voor je bed, onder de eettafel en in de zithoek. Zo houd je warme voeten en blijft de kou weg.

Stap 4: minder lang douchen
Lang en warm douchen draagt ook bij aan hoge energierekeningen. Vooral het verwarmen van het water is dur, dus douche eens wat minder warm en wat minder lang!
Stap 5: onderhoud aan je CV ketel
Sommige mensen laten hun CV ketel niet geregeld checken om kosten te besparen, maar dit werkt juist averechts. Zorg ervoor dat je je CV ketel ieder jaar laat controleren, zodat je zeker bent dat alles werkt en er niet onnodig warmte verloren gaat voor een hoge prijs.

Stap 6: laat vloerverwarming aanleggen
Als je er de middelen voor hebt dan loont het om vloerverwarming aan te leggen. Je huis blijft zo veel langer warm en je hebt nooit meer koude voeten! Een efficiënte manier van verwarmen.

Stap 7: radiatoren isoleren
Het is zonde als de helft van je warmte verloren gaat. Zorg er daarom voor dat je isolerend folie aanbrengt tussen je radiator en de muur. Zorg er daarnaast voor dat er geen gordijnen voor je radiator hangen, die houden de warmte namelijk tegen.

Stap 8: laat je huis isoleren
Naast je radiatoren, loont een goede isolatie natuurlijk in het hele huis. Als het tocht is het verstandig om een tochtstrip te plaatsen, vervang enkel glas door dubbel glas indien nodig en check of je bepaalde muren misschien beter kunt laten isoleren. Op de lange termijn betaalt de investering zich terug.