Belastingaangifte doen over 2016: zo levert het je wat op!

Ieder jaar wordt er inkomstenbelasting ingehouden op arbeid en ben je verplicht tot belastingaangifte doen over 2016. Met deze tips levert het je wat op!

Belastingaangifte doen

Het jaarlijks (achteraf) doen van belastingaangifte is voor de meeste mensen verplicht. Je ontvang hier bericht over van de Belastingdienst. Hoewel dit klusje erom bekend staat dat het niet bepaald leuk is, valt het met de moderne technologie tegenwoordig vaak enorm mee. Bovendien kan het je ook nog wat opleveren als je het slim aanpakt!

Hoe werkt belastingaangifte doen precies?

Belasting werkt als volgt: iedere maand betaal je loonheffing en premie over inkomsten (loon, uitkering of pensioen bijvoorbeeld). Na afloop van het jaar, is het belangrijk dat je aangifte doet. Dit zorgt ervoor dat de Belastingdienst kan controleren of het bedrag dat je hebt afgedragen klopt. Dat betekent dat je als gevolg van belastingaangifte geld terug krijgt, of moet bijbetalen. Het doen van belastingaangifte is tegenwoordig een stuk gemakkelijker dan vroeger. Zo kun je via een programma op de computer aangifte doen, via de speciale app, of ouderwets op papier. Het is belangrijk dat je een methode kiest die jij prettig en makkelijk vindt!

Wanneer moet ik belastingaangifte doen

De belastingaangifte doe je op het opeenvolgende jaar, vanaf 1 maart tot uiterlijk 1 mei. In sommige gevallen kan om uitstel worden gevraagd tot 1 september. Als je je aangifte regelt voor 1 april ontvang je voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Het is dus slim om er op tijd bij te zijn, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook is dit prettig als je geld terug krijgt: je ontvangt dit dan zo spoedig mogelijk. Te laat aangifte doen kan bovendien leiden tot een onnodige hoge boete.

Belastingaangifte doen als dit niet verplicht is

Niet iedereen ontvangt bericht over het doen van aangifte. Toch kan het slim zijn om wel belastingaangifte te doen als dit niet verplicht is. Bijvoorbeeld wanneer je ouder bent of ziek, of voor jongeren met een bijbaan. Je kunt namelijk in deze gevallen soms geld terug krijgen. Verdiep je goed in de verschillende aftrekposten.

Aftrekposten en belastingaangifte doen

Om te voorkomen dat je teveel belasting moet betalen, is het belangrijk dat je weet waar je recht op hebt. Er zijn verschillende aftrekposten waar je wellicht aanspraak op kunt maken. Deze vind je terug op de website van de Belastingdienst. Ga ook altijd na of de automatisch ingevulde gegevens kloppen.

Belastingaangifte doen en een goede administratie

Om je Belastingaangifte makkelijker te maken is het handig om je gegevens bij te houden en te ordenen. Berichten komen tegenwoordig zowel per post als digitaal binnen. Stop deze in een aparte map (je kunt de berichten ook printen) en gebruik ordners met tabbladen om het overzichtelijk te houden. Op de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) kun je meer tips vinden voor een overzichtelijke administratie!

Ga jij binnenkort belastingaangifte doen voor 2016? Heb je iets aan deze tips?